tiistai 1. joulukuuta 2015

Kuukausikatsaus - Marraskuu 2015

Marraskuu on onneksi vihdoin tapulteltu. Onpahan ollut masentavat kelit ja pimeys kyllä vaikuttaa omaan jaksamiseen. Onneksi muutaman kuukauden päästä on edessä häämatka kauas lämpöiseen, joka auttaa jaksamaan tämän pimeimmän ajan.

Koitettiin pitää vaimon kanssa terveellisempi kuukausi syömällä terveellisesti ja liikkumalla paljon. Aika hyvin tässä onnistuttiin ja tämä nostikin omaa vireystilaa kuitenkin selkeästi. Terveellinen ruoka tosin näkyi myös hieman ruokakuluissa ja tavallisen n. 200 euron ruokalaskun sijasta tässä kuussa ruokakuluja kertyi vähän yli 300 €. Tämä on kuitenkin pieni hinta paremmasta terveydestä ja jaksamisesta. Urheileminen valitettavasti kostautui muutaman vamman muodossa, mutta toivottavasti pääsen niistä ohi.

Marraskuussa saimme yhden välietapin, eli 25 000 euron sijoitusvarallisuuden täyteen. Meillä oli pitkään suunnitelmissa mennä juhlistamaan tätä katsomalla jotain hyvää standup showta ja samalla syömään johonkin ravintolaan, mutta meille aikataulullisesti sopivaa näytöstä ei löytynyt, joten valitsimme tylsemmän vaihtoehdon ja menimme vain katsomaan leffaa ja syömään. Oli kuitenkin erittäin mukavaa ja täytyy katsoa ensi vuonna, jos vaikka repäisisi ja menisi katsomaan standuppia ilman mitään sen kummempaa syytä.

Tulopuolella kuukausi oli peruskauraa. Saimme pienen indeksikorotuksen palkkoihin, joka tekee n. 30 bruttoa lisää kuukaudessa. Näiden lisäksi sain ensimmäisen maksun harrastukseni kautta tekemästä pienestä lisähommasta. Tästä tuli reilu 100e nettoa. Muut lisätuloprojektit eivät muutamia roposia lukuunottamatta tuoneet tuloja. Kulupuolella kuukausi oli myös ihan ok. Jäimme toista kertaa peräkkäin kuluissa alle 3 000 euron, joka on erinomainen suoritus, kun kuussa oli kaikennäköistä pientä lisäkulua harrastuksista, koirista ja terveellisemmästä ruokavaliosta. Mitään hokkuspokkustemppuja tähän ei taaskaan tarvittu ja silti molemmilta jäi yli 1 000 euroa ylimääräistä, eli meidän taloudelle yli 2 000 euroa ylimääräistä kuukaudessa. Säästöjen osalta voidaan jo nyt sanoa varmaksi, että tälle vuodelle asettamani 25 % säästötavoite ylittyy kirkkaasti, vaikka meillä menikin häihin 10 000 euroa (josta meidän osuus reilu 7 000e)! Säästösumma tulee olemaan myös reilusti yli 20 000 euroa vuodelle 2015, eli yli 10 000 euroa per henkilö. Huippujuttu!

Tarkkasilmäiset saattavat huomata oheisessa kaaviossa jo kirjauksia joulukuulle. Maksan aina laskut vasta eräpäivänä ja joulukuulle on kertynyt jo muutamia maksuja. Lisäksi tulopuolella siellä näkyy meidän n. 2 300 euron veronpalautukset, joista puhuin muutama viikko sitten.

Aloitin taas asuntolainan lisälyhennykset 3 kuukauden tauon jälkeen. Keräsin asuntotilille yhden kuukauden maksujen verran puskuria, jotta käteiset varmasti riittävät häämatkan ajaksi. Joudumme ottamaan yhteensä n. 3 viikon verran palkatonta lomaa tuota reissua varten, joten helmikuun tulot tulevat olemaan pienempiä ja halusin tätä kompensoida. Onneksi asuntolainamme viitekorko 3kk euribor jatkaa luisuaan ja syö siten lisää marginaalia aina 3 kuukauden välein. Osakkeista ostin Wal-Martia, josta n. 2/3 osaa oli rahoitettu ensimmäistä kertaa velkavivulla. Velkavipua sain Nordnetin superluotosta, jonka korkokulu on minulle vain 0,99 % vuodessa. Lisäksi tein tavalliset kuukausisijoitukset. Pääomatuloja tuli muutamasta kuukausisäästö ETF:stä reilu 10 euroa.

Sijoitukset jatkoivat reiluhkoa nousua, joskin vauhti ei ollut niin luja, kuin lokakuussa. Edellisten kuukausien kurssiluisu on kuitenkin selätetty ja jotenkin sitä on vain mukavampi katsoa nousevia kursseja, vaikka tosiasiassa parempi olisi, jos näin projektin alkuvaiheessa kurssit olisivat pohjamudissa ja pääsisi tekemään ostoksia halvalla. Osinkokuninkaan jatkuvasti kasvavat osinkovirrat ovat tehneet minuun vaikutuksen ja tämä tasainen, turvallinen, kassavirta tuntuu päivä päivältä mukavammalta. Valitettavasti dollari on nyt niin vahva euroon nähden, että täytynee kaivaa osinko-osakkeita Euroopasta ja muualta maailmasta. Wal-Martin oston myötä aloitin kuukausisijoitusten rinnalle osingonkasvuun tähtäävän osuuden salkkuun.

Tässä tuttuun tapaan vielä marraskuu numeroina:

Tulot 5 052,52 

Palkkatulot 4 905,94 €
Pääomatulot 12,47 €
Muut tulot 134,11 €

Menot 2 815,35 €

Tulot - Menot + 2 237,17 €
Säästöprosentti + 44,28 %
Keskimääräinen säästö % 32,71 %

Sijoitukset
Arvo kuun lopussa 25 926,55 € (24 211,66 €) 
+ 1 714,89 / + 7,08 %
Lisättyä pääomaa 922,12 € (yht. 20 712,12 €)
Arvonnousu + 792,77 / + 3,27 %
2015 TWR tuotto + 12,83 %

Nettovarallisuus 60 141,05 € (57 449,59 €), muutos + 2 691,46 / + 4,68 %
Asunto + 180 000 €
Sijoitukset + 25 926,55 € (24 211,66 €) 
+ 1 714,89 / + 7,08 %
Asuntolaina - 143 342,46 € (- 144 283,27 €), muutos + 940,81 €
Opintolainat - 2 443,04 € (- 2 478,80 €), muutos + 35,76 €


Kyseiset tulot ja menot ovat minun ja puolisoni yhteisiä lukuja.

4 kommenttia:

  1. Hei, kiitos maininnasta! Hyvin meni sinullakin kuukausi.

    Olet oikeassa että dollari on nyt vahva euroon nähden. Tosin voisin kysyä että kuinka monta vuotta uskot tilanteen kestävän samankaltaisena?

    Itse jatkan dollari osakkeiden ostoa entiseen malliin, toisin sanoen suunnitelman mukaan =)

    VastaaPoista
  2. Kiitos.

    Saa nähdä miten euro ja dollari kehittyvät. Oman arvioni mukaan dollari vahvistuu vielä jonkin aikaa. Paras tapa on tosiaan vain ostaa orjallisesti :)

    VastaaPoista
  3. Moi,
    edistyminen näyttää hyvältä. Ennen kaikkea säästöaste on vaikuttavan suuri.

    Ihan vain ehdotuksena:
    jos ja kun on nuori ja jaksaa sekä viitsii mennä edes silloin tällöin, kannattaa laatia erillnen huvibudjetti, jota voi hyvällä omallatunnolla käyttää matkoihin, teatteriin tai muuten vain hengailuun, Haanpään sanoin: "retkiin ja sämpylänsyöntiin..."

    Raaka säästäminen on aika puuduttavaa hommaa pitkän päälle. Siitäkin tarvitsee lomaa. Itse toimin niin ja ainakin motivaatio säilyy pienen rilluttelun jälkeen.

    Toinen psykologiaan liittyvä vihje on jatkuva ja tasainen assettien lisääminen, vaikka kulujen kannalta harvempi jaksotus voisi olla tehokkaampaa. Ihminen on niin rakennettu, että mukana pysymisen kokemus auttaa jaksamaan. Tämä pätee ainakin minuun. (Toisaalta olen sitä tyyppiä, joka Martin Paasin sanoin nauttii yhtiöiden vuosikertomusten ja tilinpäätösten perkaamisesta...)

    Se on terveydeksi, nääs!



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan kehuista! Ehdotuksesi on ihan järkevä, muttei meille niin tarpeellinen. Ollaan kyllä käyty tasaisin väliajoin tuulettumassa eikä aktiivisesti pyritä säästämään mistään. Yksiäkään illanistujaisia ei olla jätetty väliin säästämisen takia.

      Olen tästä aiemminkin kirjoittanut, eli pyritään vain elämään normaalia elämää ja kuluttamaan järkevästi. Järkevä kuluttaminen on se, mikä meille luo säästöjä. Tämä taas ei tunnu meillä arjessa yhtään miltään, vaan rahaa vain jää yli tällä elämäntyylillä.

      Yksi asia mihin tosin voisi käyttää enemmän rahaa olisi maksulliset tapahtumat, kuten standup showt, elokuvat, musiikkikonsertit yms. Me vain molemmat olemme sen verran pihejä eikä näihin ole tullut mentyä :).

      Kiitos vielä kommentista ja mukavaa joulun odotusta!

      Poista