keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Lisätyö


Opiskelujen lopetuksen ja työelämään siirtymisen jälkeen olen säännöllisen epäsäännöllisesti käynyt puurtamassa muutaman vuoron opiskeluaikaisessa ammatissani. Työ on siis ihan normi duunarihommaa eikä sisällä mitään glamouria, vaikkakin toimii välillä hyvänä vaihteluna. Palkka on suoraan sanottuna huono, mutta toisaalta voin käytännössä itse edelleen sanella työajat, joten pystyin hyvin joustavasti työskentelemään myös toimistotyöaikojen ulkopuolella.

Jälleen kerran ajatuksiin on pikkuhiljaa hiipinyt, että pitäisikö tehdä seuraava lisätyövuoro. Kuitenkin joka kerta ajatus lisätyön tekemisestä on tuntunut enemmän ja enemmän vastenmieliseltä. Tämä tunne on saanut omat aivot liikkeelle pohtimaan lisätyötä laajemmin.

Miksi tehdä lisätyötä?

Lisätyön tekemiseen on varmasti syitä niin paljon kuin tekijöitäkin. Yleisimmin syynä lienee huono taloudellinen tilanne, jota lisätyö sitten paikkaa. Syynä voi myös olla esimerkiksi halu päästä veloista eroon nopeammalla tahdilla tai jonkin suuremman hankinnan tekeminen, vaikka talous sinäänsä velkautumisen kestäisikin. Oman mututuntuman perusteella lisätyön tekeminen kuitenkin useimmilta loppuu tai ainakin reilusti vähenee mikäli taloudellinen paine lisätyön tekemiseen poistuu.

Minä olen tehnyt lisätyötä vaurastumisen nopeuttamiseksi. Toki tällä tahdilla ja palkalla ei kulmakerroin juuri värähdä lisätöistä. Siltikin tuttavapiirissäni minua on lähinnä pidetty hulluna, kun olen tehnyt lisätyötä. Yleisin kysymys onkin ollut, että miksi teen lisätyötä, kun ei ole pakko ja raha-asiat ovat mallillaan? Tämä suhtautuminen rahaan on mielestäni sama asia, kuin suurimman osan suhtautuminen sijoittamiseen ja suurin syy minkä takia tavallisella suomalaisella ihmisellä ei ole minkäännäköistä omaisuutta omistusasunnon lisäksi.

Toisaalta lisätyö nostaa aina veroprosenttia ja jokaisesta tienatusta eurosta jää aina vaan vähemmän käteen, verokarhun napatessa progressiivisesti kasvavan osan. Lisätyön tekeminen on myös pois omasta vapaa-ajasta, joka on erittäin arvokasta. Minulla koko tämän säästö & sijoitusprojektin lopputavoitteena on oman vapaa-ajan lisääminen ja lisätyön tekeminen sotii aika pahasti taas tätä arvomaailmaa vastaan. Tämän ristiriidan selvittäminen oman pään sisällä oli yllättävän vaikeaa, mutta uskon, että keksin itselleni sopivan ratkaisun. Päätin, että tavallista palkkatyötä en tee enää sivutulojen toivossa, vaan jatkossa pyrin etsimään sivutuloja muista lähteistä.

Muita keinoja saada lisätuloja?

Koska tavallinen palkkatyö sivutulojen ansaitsemiseen ei tuntunut enää järkevältä, lähdin miettimään muita keinoja saada lisää tuloja. Lueskelin aiheesta kirjoituksia ja mielipiteitä ja nämä P.Ohatan ja TT:n tekstit saivat ajatukset oikeille raiteille. Kirjoituksista ja keskusteluista on oikeastaan 3 pointtia, jotka haluaisin nostaa esille:

1) Omalla harrastuksella ansaitseminen
2) Aikaan ja paikkaan sitomaton lisätyö & passiivinen tulo
3) Sivutulojen kasvatus vuosi vuodelta

Päätinkin heti aloittaa kartoittamaan mahdollisuuksia noissa kolmessa kohdassa. Minulla on urheiluharrastus mitä olen harrastunut koko ikäni, joten päätin hyödyntää tämän taidon ja alan tekemään satunnaisia keikkahommia liittyen tähän. Keikkahommat voin sopia erittäin joustavasti täysin oman aikatauluni ehdoilla. Tämä on loistavaa, koska pidän lajista erittäin paljon ja pääsen nyt hyödyntämään tätä harrastusta sivutulojen saamiseksi. Valitettavasti lajissa on sen verran kilpailua, että tulojen kasvattaminen vuosi vuodelta vaatii käytännössä ammattimaista panostusta ja siihen minulla ei ole aikaa eikä kiinnostusta. Olen kuitenkin tyytyväinen nykyiseenkin palkkiotasoon, joka on jopa korkeampi kuin nykyisessä sivutyössäni. Miksi en ole keksinyt tätä aiemmin?

Toinen ja kolmas kohta ovatkin mielenkiintoisempia. Aloin pohtimaan, että voisinko tehdä jotain aikaan ja paikkaan sitomatonta työtä? Voisiko samasta hommasta jopa saada passiivisia ja mahdollisesti kasvavia tulovirtoja? Tällöin homman ei välttämättä tarvitse edes olla niin mielekästä, kun ajan saatossa tehdyn työn tulos kasvaa jatkuvasti, vaikka uutta työpanosta ei tarvita. Tietynlainen kipinä hommaan tulee kuitenkin olla, koska muuten lopputuloksesta ei vaan voi tulla hyvä.

Aloitinkin muutaman pienen projektin näitä varten. Tämä on myös loistava tilaisuus samalla "harjoitella" yrittäjyyttä, vaikka en ole yritystä ainakaan vielä (jos koskaan) perustamassakaan. Mikäli projektit ottavat tuulta alleen, niin ei sitä koskaan tiedä vaikka jättäisinkin nykyisen palkkatyön ja alkaisin kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Aika näyttää miten projektit onnistuvat.

Mikä on teidän lukijoiden oma suhtautuminen lisätöihin?


Image courtesy of Photography by BJWOK at FreeDigitalPhotos.net

4 kommenttia:

  1. Itse olen aivan liian laiska puurtamaan yhtään extraa =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallisen palkkatyön puurtaminen tosiaan alkoi laiskottamaan ja tympimään minuakin. Tosin tilapäiseen rahantarpeeseen tämäkin keino on hyvä.

      Tämän takia lähdinkin miettimään vaihtoehtoisia tapoja saada lisätuloja. Kun sijoittaa 100% lisätuloista, niin jo pienetkin summat antavat etumatkaa verrattuna tilanteeseen, jossa lisätuloja ei olisi.

      Kaikki siis johtuu siitä, että mielestäni minun säästö-/sijoitustahti ei ole tarpeeksi hyvä tällä hetkellä. Ja koska en halua säästää enempää, niin on pakko kasvattaa tuloja :). Pitää kuitenkin yrittää muistaa arvostaa omaa vapaa-aikaa.

      Poista
  2. Tosi hyvä juttu, että voit hyödyntää urheiluharrastuksen tuomaa tietämystä.

    Nuorena tyttönä päivätyön lisäksi kävin siivoamassa iltaisin kauppoja. Olihan se hommaa. Ja vielä kun verottaja nappasi puolet tästä lisätyöstä... Jotenkin se ei ihan hirveästi kannustanut yrittämään.

    Pienistä puroista se virta kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kun tulit kommentoimaan!

      Juurikin näin. Aikaa on rajallisesti, joten huomasin, että ei ole mielekästä käyttää sitä huonosti maksettuun lisätyöhön, jonka tulot eivät tulisi koskaan nousemaan ja verottaja vielä varastaa puolet.

      Nuorena se tietysti on eri asia, kun oma talous pitää saada ensin jaloilleen. Mielummin tekee hetken enemmän töitä kuin velkaantuu ja ajautuu maksuhäiriöiseksi mikä tuntuu olevan yhä yleisempää. Sinulla on siis ollut selkärankaa! :)

      Poista