maanantai 2. marraskuuta 2015

Kuukausikatsaus lokakuu

Tulot sinisellä, menot punaisella
Niin vaan talvi puskee päälle kokoajan vahvemmin ja lokakuukin saatiin pakettiin. Kellojen siirron jälkeen tuntuu taas, että pimeä tulee illalla heti töiden jälkeen, joka aiheuttaa orastavaa väsymystä. Onneksi olen saanut oman liikunnan erinomaiselle tasolle ja olenkin päässyt parempaan kuntoon kuin aikoihin. Olo on energisempi ja jaksavampi. Marraskuussa pyrin keskittymään vaimon kanssa myös ruokavaliopuoleen ja katsomaan antaako se lisäenergiaa. Usein kuntoiluinnostukseni on loppunut pahimpaan talviaikaan energianpuutteeseen, joten pyritään siihen, että niin ei nyt käy.

Jaksoin vihdoin lokakuussa nähdä vaivaa blogin ylläpidossa. Kirjoitin muutaman tekstin kuukausikatsauksen lisäksi. Päivitin myös alasivujen (Tavoitteet, Varallisuus, Salkku & Hajautus)  sisältöä lisäämällä niihin Google Spreadsheetsin automaattisesti päivittyvät kuvaajat. Toistaiseksi sivuilla on tekstiä hyvin vähän, mutta pyrin päivittämään tätäkin osuutta pikkuhiljaa kuvaajien tueksi. Kuvaajat kuitenkin kertovat enemmän kuin 1000 sanaa :). Hieman oli ongelmia kuvaajien luomisen kanssa, mutta opin varmasti käyttämään niitä paremmin tulevaisuudessa. Lisäksi loin myös Kuukausikatsaukset sivun, johon on koostettu kaikki blogin kuukausikatsaukset. Koska kuvaajat ovat niin makeita, niin survon tämänkin katsauksen niitä täyteen. Niistä on kuitenkin helpompi hahmottaa projektin etenemistä pitkällä aikavälillä.

Lokakuu oli tähän mennessä vuoden ylivoimaisesti paras säästökuukausi. Mitään suurempia yllätysmenoja ei ollut ja muutenkin elettiin perus säästäväisesti. Välillä kyllä ihmetyttää joidenkin ihmisten jatkuva valitus siitä, että rahat eivät riitä vaikka käyvät töissä. Tämä säästäminen ei todellakaan vaadi meiltä yhtään mitään muuta kuin järkeviä valintoja. Mitään penninvenytystä emme harrasta, mutta toisaalta meillä ei ole mitään kulutusluottojakaan tai suurta asuntolainaa, jotka yleensä syövät kaiketi ison osan kotitalousten tuloista.

Tulopuolella lokakuu oli koko vuoden huonoin. Tähän on pääsyyllinen vaimon noussut veroprosentti loppuvuodelle. Alkuvuonna arvioidut tulot ylittyivät ja näin piti nostaa hieman veroprosenttia. Bruttotulot eivät siis pudonneet. Itseasiassa marraskuun palkkaan on tulossa pieni indeksikorotus, joten sieltä on muutama kymppi tulossa lisää. Myöskään pääomatuloja ei tullut lokakuussa johtuen siitä, että suurin osa sijoituksista on osingot uudelleen sijoittavia rahastoja tai ETF:iä. Saa nähdä onko tilanne sama ensi lokakuussa. Suunnitelmissa on ollut vähän hivuttautua kohti osinkosijoittajuutta.

Lisätulojakaan en vielä kerennyt saamaan, vaikka aloitin jo lisätyötä käsittelevässä tekstissä mainitsemani ansaitsemisen urheiluharrastukseni avulla. Rahat maksetaan kuitenkin takautuvasti, joten nämä alkavat näkyä marraskuusta lähtien kassavirrassa. Muut projektit eivät vielä ole ottaneet tuulta alleen, mutta olen tehnyt kovasti töitä niiden eteen ja toivon sen työn palkitsevan minut.

Sijoituksissa oli tällä kertaa vuorossa hurja nousukuukausi. Tähtihetkenä mainittakoon Nokian Renkaiden positiivinen osavuosikatsaus. Muutaman edellisen kuukauden lasku oli syönyt alkuvuoden tuoton lähes kokonaan ja nyt lokakuu korjasi tuon tilanteen takaisin 7,49 % nousulla. Syy noinkin pieneen tuottoprosenttiin oli se, että lasken myös vararahastomme salkkuun, joten iso osa salkusta on tällä hetkellä lyhyen koron rahastoissa. Pitkässä juoksussa vararahaston osuuden pitäisi laimentua hyvin pieneksi salkun kasvaessa, mutta näin alkuvaiheessa vaikutus on vielä merkittävä. Hain myös Nordnetin superluottoa ja sainkin sen. Kurssinousu oli kuitenkin niin hurjaa, joten jätin luotto-ominaisuuden odottelemaan seuraavaa romahdusta.

Miten teidän lokakuu meni?

Tässä tuttuun tapaan vielä lokakuu numeroina:

Tulot 5 046,70 €

Palkkatulot 4 886,40 €
Pääomatulot 0,00 €
Muut tulot 160,30 €

Menot 2 187,81 €

Tulot - Menot + 2 858,89 €
Säästöprosentti + 56,65 %
Keskimääräinen säästö % 31,64 %

Sijoitukset
Arvo kuun lopussa 24 211,66 € (21 743,99 €) 
+ 2 467,67 / + 11,35 %
Lisättyä pääomaa 840 € (yht. 19 790 €)
Arvonnousu + 1 627,67 / + 7,49 %
2015 TWR tuotto + 9,25 %


Nettovarallisuus 57 449,59 € (54 272,98 €), muutos + 3 176,61 / + 5,85 %
Asunto + 180 000 €
Sijoitukset + 24 211,66 € (21 743,99 €) 
+ 2 467,67 / + 11,35 %
Sijoituslaina 0 €
Asuntolaina - 144 283,27 € (- 144 956,23 €), muutos + 672,96 €
Opintolainat - 2 478,80 € (- 2 514,78 €), muutos + 35,98 €


Kyseiset tulot ja menot ovat minun ja puolisoni yhteisiä lukuja.

Edit: lisätty 38€ harrastuskuluja, jotka jäi kirjaamatta.

2 kommenttia:

  1. Omaisuutenne sen kuin paisuu... itelläni vähän samaa ongelmaa ;)

    VastaaPoista
  2. Noh, paisuu ja paisuu, mutta kiitos kuitenkin. Vauhti saisi olla kovempi :). Ensi vuodelle täytyy repäistä joku kova tavoite, esim. 100k€ rikkoutuminen tai jopa 50k€ nettovarallisuuden kasvu vuodessa. Nälkä kyllä kasvaa jatkuvasti syödessä ja mikään ei tunnu riittävän, vaikka tosiaan nämäkin summat ovat kyllä mukavia!

    VastaaPoista