tiistai 23. helmikuuta 2016

Ihmisten rahankäyttö

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net
Olen taas viimeaikoina ihmetellyt ihmisten rahankäyttöä. Olen huomannut, että omassa
kaveripiirissäni, jossa valtaosa on siirtynyt pikkuhiljaa opiskelijaelämästä työelämään, niin kaverien rahankäyttö on kasvanut vähintäänkin tulojen kasvun vauhtia. Vaikka en kavereideni tarkkaa rahatilannetta tiedä, niin melko varmaksi voin sanoa että harvassa ovat ne, joilla tilillä on oikeasti minkäännäköistä puskuria pahan päivän varalle. Rahaa käytetään huolettomasti ja usein loppukuusta (tai muulloin palkkapäivän lähestyessä) kuulee valitusta kun tili on tyhjä.

Tästä päästäänkin hiljattain tapahtuneeseen asiaan, joka sai minulle kipinän kirjoittaa tämänkin kirjoituksen. Meillä on silloin tällöin harrastuksen kaveriporukassa illanistujaisia. Nyt yksi aktiivinen järjestäjä oli itsekseen varannut tilat tälle illalle. Tämä on vielä ihan ok, tila on varmasti ihan mukava. Mutta tämän jälkeen hän oli säätänyt tilan vuokraajan kanssa ruokailuvaihtoehdoksi kalliimman vaihtoehdon, kuin mitä edes koko yritys tarjoaa. Toki hän asiasta kysyi muilta, mutta kirjoitus oli kirjoitettu siihen tyyliin, että muut vaihtoehdot ovat surkeita ja tämä on aivan ylivoimainen.

Minun lisäkseni kukaan ei uskaltanut sanoa vastaan tuolle järjettömän kalliille ruokailuvaihtoehdolle. Kun itse sanoin asiasta vastaan, niin myös muutama muu kaveri alkoi tätä vastustamaan ja nyt melko varmasti saadaan jokin järkevämpi ratkaisu asiaan. Jos en olisi uskaltanut sanoa vastaan, niin olisimme aivan varmasti ottaneet sen kalliimman vaihtoehdon, mihin suurimmalla osalla oikeasti ei edes olisi varaa.

Onko teillä kokemusta vastaavasta sosiaalisesta paineesta rahankäytöstä? Olenko ilonpilaaja :)? Kommentteja?

7 kommenttia:

 1. Hmm. Ystäväni tietävät jo että olen säästäväinen joten se ei yleensä muodostu ongelmaksi. Toisaalta en ole kovinkaan sosiaalinen nähdäkseni heitä useasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla osa ystävistä tietää säästäväisen elämäntyylini, mutta kaikki eivät. Osa itseasiassa luulee minua tuhlaajapojaksi, kun nuoruudessa käytin rahaa todella typerästi.

   Itse olen sosiaalinen luonteeltani ja kaipaan illanistujaisia sopivissa määrin. Nämä illanistujaisetkin voi tehdä niin eri budjeteilla...

   Poista
 2. Luulenpa, että teit ystävillesi palveluksen... Kun kukaan muu ei uskaltanut sanoa mitään ääneen, kiittävät vielä mielessään sinua ;) Kyllähän illanistujaisissakin pitää pitää järki päässä ja jalat maassa. Toinen missä tuntuu joskus sokan lähtevän irti ovat polttarit. Pari hyväpalkkaista kuvittelee, että opiskelijakaverit/ pienipalkkaisen kaverit/ kotiäidit tmv. kykenevät iskemään toisen polttareihin satoja euroja itse häälahjan lisäksi. Välillä olen seurannut, kun polttarit ovat repineet kunnon riidat kavereitteni välille. Osa jättää saapumatta, koska ei ole varaa osallistua. Jäljelle jääneet yrittävät sitten saada kasaan jotakin. Polttareissakin tuntuu usein olevan teemana, että mitä kalliimpaa, sen parempaa, vaikka monelle riittäisi vain mukava yhdessäolo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Olen samaa mieltä kanssasi. Oma kokemukseni esim. polttareista on täysin sama. Olen myös huomannut, että miesten on vaikeampi keskustella tässä tapauksessa rahasta kuin naisten. Naiset suuttuvat ja jättävät sitten tapahtuman väliin, mutta miehet ottavat "ihansama" asenteen ja osallistuvat vaikka oikeasti siihen ei olisi mitenkään varaa.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen kommentti! Täytyy myöntää, että olen itse usein ehkä se kalliimman vaihtoehdon ehdottaja. Vasta nyt olen alkanut ymmärtää, että yhtä hauskaa voi olla halvemmallakin vaihtoehdolla. Tai että juhlat voivat olla hauskat myös vanhalla / edullisella mekolla. Kyse on enemmänkin siitä, että oppii itse kontrolloimaan kulutusvalintojaan, ns. "ohjelmoimaan kuluttajan mielensä" :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tuo "kuluttajan mielen ohjelmointi" on varmaankin se avainsana tässä. Itse olin kanssa kova tuhlaamaan ennen, mutta olen muuttanut oman mindsetin. :)

   Illanistujaiset olivat erittäin onnistuneet ja ruokaa jäi siltikin yli vaikkei otettu kalleinta vaihtoehtoa.

   Poista
 4. Ehkä enemmän ongelmaksi on noussut alkoholinkäyttöni, jota ei enää oikeastaan ole. Tai siis olen samalailla sosiaalinen ilmankin alkoholia niin en mielestäni sitä tarvitse, mutta kaikki aina tuputtavat!

  VastaaPoista