perjantai 11. maaliskuuta 2016

Asunnon myyminen itse

Kuten olen aiemmin kertonut, niin me aiomme pistää oman asunnon myyntiin lähiaikoina. Olemme päättäneet myydä asunnon itse ilman välittäjää. Olen koittanut asiaa tutkia, enkä ole löytänyt kuin yhden järjellisen perusteen välittäjän käyttöön asunnon myynnissä. Se syy on, että osa ihmisistä ei jostain syystä uskalla ostaa suoraan yksityiseltä myyjältä, vaan haluavat ostaa välittäjän kautta. Sitä, miksi ihmiset eivät uskalla ostaa suoraan yksityiseltä myyjältä, niin sitä en ymmärrä. Mm. äitini on sitä mieltä ettei uskaltaisi ostaa suoraan yksityiseltä. Kun tiedustelin syytä, niin äitini ei osannut vastata. Onnistunutta aivopesua välittäjiltä :-).

Tutkin välityspalkkioita, niin meidän asunnosta pitäisi maksaa halvimmillaankin n. 5 000€ välityspalkkiota, mutta kalliimmillaan pitkälti yli 10 000 euroa. Mikäli asunnon myy itse, niin kuluja pitäisi tulla alle 500 € kaiken kaikkiaan. Koska säästöpotentiaali on niin valtava, eikä homma todellakaan näytä mahdottomalta, niin en näe säästöblogin pitäjänä muuta vaihtoehtoa, kuin myydä asunto itse. Yritän dokumentoida kaikki asunnon myyntiin liittyvät asiat ja kirjoittaa niistä jutun tai juttusarjan, jotta siitä olisi apua myös muille.

Onko teillä kokemuksia asunnon myynnistä itse? Mitä mieltä olette asiasta?

Hyvää viikonloppua!

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

16 kommenttia:

 1. Jään suurella mielenkiinnolla odottamaan juttusarjaa asunnon myymisestä itse! Kerran olen myynyt asunnnon itse ja siitä piti juuri tuo 5000€ maksaa välityspalkkiota. Kyllä hieman kirveli...

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitan siis myynyt oman asunnon välittäjän välityksellä!
   Ostajana välittäjän antama palvelu on kyllä ollut mieluista.

   Poista
  2. Kiitos kommentista. Mielestäni tuo 5000-10000e on niin suuri raha, että en ymmärrä miten niin moni maksaa sen kiltisti.

   Saanko udella mikä välittäjän palvelussa ostajalle oli mieluista? Tai siis onko joku palvelu mitä välittäjä voi tarjota mitä minä itse en voi tehdä? Yritän vain keksiä motiiveja miksi asuntokaupassa käytetään näinkin paljon välittäjiä.

   Toivottavasti tämä empiirinen tutkimus onnistuu ja saan hyödyllisiä ohjeita kirjoitettua.

   Poista
  3. Olen samaa mieltä, että kiinteistövälittäjän käyttäminen on ylihintaista. Ainoa, jolloin ehkä jäisin miettimään yksityiseltä asunnon ostamista, olisi ehkä vanhaa omakotitaloa ostaessa... Pelko hometaloista on iskostunut sen verran tiukkaan, että tuolloin ehkä käyttäisin välittäjää, saisi osavastuun myös hänelle. Muutoin en näe mitään syytä miksei yksityiseltä myyjältä voisi ostaa.

   Poista
  4. Tietääkseni kaikki vastuu okt kaupassa on myyjällä. Välittäjällä ei ainakaan ole vastuuta ns piilovirheistä.

   Poista
  5. Joissakin tilanteissa välittäjäkin on vastuussa. En löydä nyt sitä juttua googlettamalla, mutta muistan ainakin yhden tapauksen, jossa ilmeni, että välittäjällä ei ollut ihan puhtaat jauhot pussissa, kun kosteusmittauksissa käytti omiin intresseihin tarkoitettua tahoa. Talo paljastui homeiseksi ja sekä myyjä että välittäjä joutuivat edesvastuuseen. Tästä on jo vuosia, enkä tiedä tarkalleen välittäjän vastuusta sen enempää. Sai vain karvat nousemaan pystyyn, etenkin kun tiedetään kuinka paljon Suomessa hometaloja on, julkisrakennuksista puhumattakaan...

   Poista
  6. Heippa taas! Välittäjä on asiakaspalvelija, jonka tehtävä on sovitella ostajan ja myyjän välillä. Pelkästään myyjän asiaa välittäjä ei aja, sillä asunto on myös hänen intressiensä mukaan hyvä saada kohtuullisessa ajassa kaupaksi. On toki ahneitakin välittäjiä, joille ei kelpaa muu kuin huippuhinta asunnosta. Ostajan kannalta mieluinen välittäjä antaa vinkkejä sopivasta tarjoushinnasta ja suosittaa myös myyjää hyväksymään hinnan. Välittäjä osaa laittaa hintaan tinkivaraa, josta voi joustaa alaspäin. Ostajana voisin kuvitella, että jos myyjä myisi itse asuntonsa olisi jousto hinnassa vaikeampaa. Tottakai myyjä haluaa parhaan mahdollisen hinnan asunnostaan, mutta niin haluaa ostajakin asunnon mahdollisimman edullisesti. Ammattilainen siinä välissä on siksi edullista etenkin ostajalle.

   T: Ananas
   Yksinhuoltajan selviytymisopas

   Poista
  7. Hei! Kiitän taas vastauksista!

   Tottakai välittäjä sillon on vastuussa, jos on tahallaan huijannut. Tämmöisestä välittäjästä ei luonnollisesti ole juuri iloa. Mutta siis asunnosta (tai okt:sta) löytyvistä piilovirheistä välittäjä ei ota mitään vastuuta. Toki osaa tehdä paperihommat rutiinilla, mutta en usko tämän olevan ylitsepääsemätön ongelma.

   Ananas: Hyviä pointteja, mutta en itse olen ainakin valmis joustamaan myyntihinnasta. Pystyn jopa joustamaan vähän enemmän kuin välittäjän kanssa, koska säästän välityspalkkion. Mielestäni välittäjän intressi on saada asunto kaupaksi, hinnalla ei ole niin väliä. 10 000 euron hinnanpudotus vaikuttaa välityspalkkioon n. 500e, josta välittäjä saisi n. kolmanneksen eli 165€. Itse ainakin pyrkisin välittäjänä myymään asunnon mahdollisimman halvalla, koska isokin hinnanpudotus ei juuri tunnu omassa palkkiossa.

   Poista
 2. Mä olen kerran jeesannut kaveria ja hoitanut hänen puolestaan kerrostalokämpän myynnin. Laitoin myynti-ilmon oikotielle ja pidin kaksi yksityistä näyttöä. Kummatkin teki tarjouksen ja jopa kilpailivat asunnosta. Omistaja kävi vielä näyttämässä asuntoa heille uudelleen, niin saivat keskenäänkin vähän jutella ja haistella ilmaa. Kauppahinta sovittiin ja parin viikon päästä siitä sovittiin kaupantekopäivä. Kaikki meni enemmän kuin hyvin, eikä pyyntihinnasta jääty kuin muutama satanen, vaikka pyynti oli aika optimistinenkin. Suosittelen! Kuluja tuli vain is.todistuksen ja ilmoituksen verran sekä toki vaivannäkö, kahden näytön järjestäminen ja puhelimessa puhumista ja sähköposteihin vastaamista. Onnistuu, mutta sudenkuoppiakin voi tulla, joten ihan kaikille en sitä suosittele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Näin olen itsekin ymmärtänyt, että homma on lopulta aika yksinkertaista. Mitä tarkoitat sudenkuopilla?

   Poista
  2. Ihmisissä löytyy rehellisten lisäksi huijareita ja vedättäjät keskittyy mielummin ensikertalaisiin kuin välittäjiin. Olen nähnyt itse tehtyjä kauppakirjoja, joista tieto loistaa poissaolollaan. Temit sekaisin; esim kiinteistö ja kaupanvahvistaja mainitaan osakkeen kauppakirjassa ym. Kauppakirjan voi ostaakin, jollei itse ole varma. Näitä tarkoitin.

   Poista
  3. Ymmärrän. Käsittääkseni kauppakirjan voi luettaa omalla pankilla ilmaiseksi. Pyrin tekemään kauppakirjat, tarjouspohjat ja esitteet itse valmiiksi jo ensimmäiseen näyttöön.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Muistaakseni ilmoitus oikotielle maksaa n. 150e ja isännöitsijän todistus melko varmasti saman verran. Ajattelin myös hommata vähän jotain rekvisiittaa, jotta saan kuvat näyttämään paremmalta. 500e oli tietoisesti yläkanttiin arvioitu.

   Poista
 4. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 3000 € 3.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
  takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
  Jumala siunatkoon teitä.

  VastaaPoista
 5. ÄLÄ KÄYTÄ RAHOITUSRYHMÄSTÄ OTA YHTEYTTÄ NYT TÄMÄNÄ KAIKKI LAATU ALLE 2%.

  Lainamme ovat hyvin vakuutettuja, jotta suurin turvallisuus on meidän prioriteettiemme. Päämääränä on auttaa sinua saamaan ansaitsemasi palvelun. Meidän laina-ohjelma on nopein. Annamme laina minkä tahansa valitsemassasi valuutassa (dollari, punta, euro, dinaari jne.) Ja kesto on 1-50 vuotta lainan takaisinmaksamiseksi (turvallinen ja vakuudettomaksi).

  Tarvitsetko minkäänlaista lainaa ja sinulla on alhainen luotto-pisteet, onko sinulla vaikeuksia saada lainoja
  paikallisilta pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta? ratkaisu sinun
  taloudellinen ongelma on PROSPER LOAN FIRM. Ehdot ovat erittäin kohtuullisia
  ja huomaavainen. Tarjoamme laajan valikoiman rahoituspalveluja, joihin kuuluvat: yrityslaina, velkojen konsolidointi lainat, henkilökohtaiset lainat, autolainat, hotelliluotot, opintolainat, kotimaisen jälleenrahoituksen lainat, joilla on alhainen korko @ 2% per henkilö, yritys ja yhteisö.

  Kiinnostuneiden hakijoiden tulee ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse: prosperloanfirm@hotmail.com, prosperloanfirm@yahoo.com tai prosperloanfirm@hotmail.com. Käytä ja ole vapaa orjuudesta.

  VastaaPoista