torstai 29. maaliskuuta 2018

Back in business!

Heippa!

Ensiksi heti iso anteeksipyyntö kaikille lukijoille (joita on ollut uskomattoman paljon, vaikka en ole tätä blogia päivittänyt lähes 2 vuoteen!) passiivisuudesta. Syy tälle hiljaiselolle on ollut yksinkertaisesti ajanpuute. Ilmeisesti jotain ruuhkavuosia tässä siis elellään :).

Tämä projekti kohti taloudellista riippumattomuutta on edelleen edennyt omaa hidasta vauhtiaan ja olemme edelleen joka kuukausi pitäneet tarkkaa kirjaa kuluista ja jatkaneet sijoittamista. Uskollisimmat lukijat ovat saattaneet jopa huomata, että esim. Salkku -välilehti on päivittynyt kuukausittain automaattisesti meidän Google Spreadsheetsin taloustaulukosta. Salkun arvo on siis nyt n. 40 000 euroa ja nettovarallisuus n. 134 000 euroa.

Uusi (tai meille uusi, mutta oikeasti aika vanha) talo on syönyt aika paljon rahaa, joten sijoituksiin ei ole ohjattu niin suuria summia kuin aiemmin olimme kaavailleet, joten tavoitevauhdista ollaan aika paljon takamatkalla. Pintaremonttia on tehty itse ja lisäksi muutamia isompia remontteja on teetetty urakoitsijoilla.

Perheemme on saanut myös vahvistuksen, kun meidän kahden + kahden koiran perheeseen syntyi viime vuonna vauva. Tämäkin on tietysti hiukan lisännyt kulupuolta, mutta toisaalta on ollut moninkertaisesti joka sentin arvoista! Vauvan syntymä on myös antanut vähän uutta perspektiiviä tähän projektiin. Enää kulujen minimointi ja mahdollisimman nopea taloudellinen riippumattomuus ei ole se päätavoite, vaan ennemminkin elämästä nauttiminen järkevillä valinnoilla. Onko siis elintasoinflaatio iskenyt vaivihkaa? :)

Vaikka elintasoinflaatio on ehkä meihin hiukan iskenyt, niin kassavirta on joka kuukausi silti positiivinen. Esimerkiksi viime vuonna meillä oli kulut n. 52 000 euroa, josta n. 20 000 euroa upposi asunnon remontointiin. Ilman remonttikuluja kulut olisivat olleet n. 32 000 euroa ja siitäkin n. 6 000 euroa oli lainanlyhennystä, joka on vähän kuin säästämistä :). Kaikesta huolimatta meillä jäi silti säästöön 22 000 euroa remonttikulujenkin jälkeen, eli lähes 2000 euroa kuussa. Suurin osa säästöistä on toki mennyt remonttipuskurien kasvattamiseen, että voidaan myös jatkossa hoitaa talon isommat remontit ilman lainoja. Kyllä täytyy sanoa, että elämä on helpompaa kun on talous kunnossa eikä tarvitse stressata rahasta. Tämän säästöprojektin aloittaminen aikanaan on kyllä yksi parhaista päätöksistä mitä olemme tehneet!

Edellisessä kappaleessa jo hiukan vihjasinkin, että tulot ovat meillä nousseet pikkuhiljaa ihan mukaviksi. Viime vuonna meidän tulot olivat vähän vajaa 75 000 euroa nettona, joista ansiotuloista tuli reilu 65 000 euroa ja vajaa 10 000 euroa muista tuloista (vanhempainrahoja, lapsilisiä, sivutöitä, kulukorvauksia, pääomatuloja, lahjoja jne.). Vaimon äitiysloman takia tulot tippuvat varmaan tänä vuonna hieman, mutta minun tulot ovat taas nousseet ylennyksen johdosta, joten kassavirta tulee olemaan siitä huolimatta positiivinen helposti. Ja kun aikanaan vaimo palaa työelämään, niin meidän vuoden bruttopalkka tulee olemaan yhteensä jossain 100 000 ja 110 000 euron välillä riippuen tuleeko bonuksia ja/tai ylitöitä tehtyä.

Hyvin menee siis! Rauhallista pääsiäistä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti