tiistai 4. lokakuuta 2011

Säästöprojekti käyntiin!

Ensinnäkin tervetuloa lukemaan tätä blogia! Päätin ihan hetken mielijohteesta pistäää tämän blogin pystyyn lähinnä itseäni varten, koska viimeaikoina on säästäminen alkanut kiinnostamaan ja blogin avulla on helpompi seurata omaa (tai itseasiassa oman talouden, johon kuuluu allekirjoittaneen lisäksi vielä kauniimpi osapuoli :) edistymistä.

Minä ja avovaimoni olemme molemmat näillänäkymin keväällä AMK:sta valmistuvia opiskelijoita, joten tulotaso ei ole vielä mikään kummoinen. Toisaalta taas kulutkin ovat opiskelijoilla pienempiä, joten säästäminen on ainakin mun mielestä helpostikin mahdollista.

Idea säästämiseen on kypsynyt viimeaikoina muutamastakin eri syystä. Yksi iso syy säästämisen aloittamiseen oli allekirjoittaneella se, että mulla on viimevuosina ollut opiskelijaksi poikkeuksellisen korkeat tulot, mutta olen myös käyttänyt rahaa erittäin avokätisesti :) Tästä johtuen säästöihin ei ole käytännössä jäänyt mitään mainitsemisen arvoista. Toinen tämän säästöprojektin aloittamisen pääsyy oli se, että halusin ruveta säästämään omaa asuntoa varten rahaa. Tähän asuntosäästämiseen käytämme varmaan ASP-tilioption jostain pankista, mutta siitä lisää kun olen saanut tämän projektin rullaamaan ja käynyt kilpailuttamassa pankkeja.

Yllämainittujen isompien säästösyiden lisäksi projektin aloittamiseen vaikutti myös pienempiä tekijöitä, kuten halu seurata omaa kulutusta ja sen kehittymistä sekä kuinka paljon löysää rahaa omassa kuluttamisessa on. Tämän lisäksi ultimaattisena ja utopistisena tavoitteenahan tietenkin olisi se, että joskus pystyisi säästöjen avulla kartuttamaan passiivista tuloa niin paljon, että saavuttaisi taloudellisen riippumattomuuden! Tähän on kuitenkin ihan muutama euro vielä matkaa :)

Mutta sitten konkreettisempiin asioihin. Eli tälle loppuvuodelle asetin meidän perheelle 2 päätavoitetta:

1) Saada säästöön 1 000 € / kk, eli yhteensä 3 000 € uuteenvuoteen mennessä

2) Saada kuva perheen rahankulutuksesta (ja sitäkautta mahdollisesti karsia kuluja jostain) sekä muokata järkevä kulutusbudjetti vuodelle 2012, jolloin säästämisen on tarkoitus lähteä todenteolla käyntiin!

Yllämainittu 1 000 € / kk saattaa kuulostaa vähältä, sillä eihän se ole kuin 500 € / henkilö / kk, mutta loppuvuodelle on tulossa suuria kulueriä, kuten 2 viikon ulkomaanmatka marraskuulle (josta on maksettuna vain lennot) sekä erittäin todennäköinen koiran hankinta. Uskon kuitenkin, että päästään tavoitteeseen, sillä opiskelijahan se on vain siitä kiinni, että kuinka paljon viitsii uhrata omaa vapaa-aikaansa osa-aikatöille. Meidän perheessä molemmilla on asiat sen verran hyvin, että molemmilla on erilaisia osa-aikatöitä tarjolla juuri niin paljon, kuin työtä jaksaa tehdä.

Tulevaisuudensuunnitelmista vielä sen verran, että toistaseksi kaikki säästöt on tarkoitus laittaa pelkästään säästötileille. Pyrkimys on kuitenkin opiskella muita säästämismuotoja, kuten osake- ja rahastosäästämistä, jotta saisimme tulevaisuudessa mahdollisesti parempaa tuottoa, kuin tavallisten säästötilien matalahkot, joskin riskittömät korot (inflaatiohan on tällä hetkellä selkeästi korkeampi, kuin tilien korot, joten inflaatio tavallaan syö säästöjäni kokoajan). Korkeammalla tuotolla saisi koronkorko efektin tehokkaammin rullaamaan, vaikka aluksi se tuntuukin aika mitättömältä. Toistaiseksi osakesäästämisestä mulla on sen verran vähän tietoa, että päätin ettei kannata mennä ns. perse edellä puuhun, vaan opiskella sijoittamista rauhassa. Rahastosäästäminen tuntuu tavallaan turvallisemmalta, mutta näistähän aina rahastonpitäjä vetää omansa välistä pois.

Tsemppiä kaikille teille muillekin säästäjille näihin Suomen masentavasti pimeneviin sateisiin päiviin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti