tiistai 30. joulukuuta 2014

Kulutili ja budjetointi

Vuodelle 2015 on tarkoitus ottaa käyttöön kulutili. Kulutili on tili, jonne pyrimme avovaimon kanssa siirtämään kuukausittain saman summan. Koko tilin ideana on tasata satunnaisia ja vähemmän satunnaisia maksuja kuukausimaksuiksi, jolloin taloudellisia yllätyksiä ei pääse niin helposti tulemaan.

Olen pyrkinyt huomioimaan näissä kuluissa kaikki mahdolliset kulut, mutta pommin varmasti unohdan jotain. No päivitetään sitä mukaa kun yllätyksiä tulee.

Tässä tilibudjetti ensivuodelle:

- Asuntotili 1450 € / kk, josta n. 250 € / kk jätetään tilille odottamaan uuden asunnon ostoa / korkojen nousua.
- Kulutili 350 € / kk, josta n. 20 € / kk on varattu hinnannousuille ja tässä laskelmassa huomioimattomia menoja varten. Näihin sisältyy mm. harrastusmaksut, auton kaikki kulut, vakuutukset, puhelinlaskut, sähkölaskut jne.
- Häätili 600 € / kk. Kesän jälkeen tämä pääoma vapautuu muuhun käyttöön. Toivon mukaan 600€ / kk riittää (säästössä on jo jonkinlainen summa häille korvamerkittynä ja pieni osa kuluista on maksettu)
- Lomatili 200 € / kk. Opintojen loppumisen jälkeen ei ole oikein ollut lomaa matkustella ja nyt kun molemmilla on vihdoin vakityöpaikat, niin täytyy alkaa kerätä rahaa tätäkin varten. Matkustelu on meidän molempien mielestä erittäin kivaa, joten tähän laittaa mielellään rahaa. Voisi laittaa jopa enemmänkin...
- Sijoitukset 500 € / kk.
- Hankinnat 100 € / kk. Suurempia hankintoja varten pientä puskuria. Tästä kertyy 1 200 € vuodessa, joten kuuhun sillä ei mennä jonkun suuren hankinnan kanssa, mutta tämä luo hieman tasapainotusta.
- Hätävarakassa 100 € / kk. Toistaiseksi meillä on jonkinmoinen summa ei mihinkään merkittyä rahaa Seligsonin Rahamarkkinarahastossa. Tavoitteena on kuitenkin luoda hätätilanteisiin n. 6 000 € puskuri. Tällä vauhdilla menee 5 vuotta, eli pitää varmaan vauhdittaa vähän :).

Yhteensä näistä tulee 3 300 €, jolloin meidän nettotuloilla jäljelle jäisi vielä 1 500 € kuukaudessa ruokaan, vaatteisiin, juhlintaan, opintolainojen lyhentämiseen yms. Saa nähdä miten tämä käytännössä tulee toimimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti